Er efterskole svaret?

Har du brug for en pause fra forældrene, skolen og klassekammeraterne? Du synes måske, at alt er helt umuligt, og at du har bare lyst til at stå af? Eksamensræset, valget om fremtiden? Ja, det kan være meget overvældende at skulle tackle alle kravene, du bliver stillet overfor. Ofte har man lyst til bare at melde helt fra – være fuldstændig ansvarsløs, når man har det på den måde. Det kan også godt være, at man reagerer ved kun at interessere sig for én enkelt ting: Heste eller musik eller sport – hvad ved jeg.

Det kan være meget sundt at indse, at man kan have det på den måde. Fordi: Så kan der gøres noget ved det. Du ved nemlig godt inderst inde, at du ikke slipper for at skulle tage nogle store valg om din fremtid. Men det kan være rigtig fornuftigt at bruge noget ekstra tid på at finde ud af, hvilket valg du skal tage.

Gode erfaringer

Min nevø er et eksempel fra det virkelige liv. Han var bare træt af skolen. Kammeraterne var da ok, men han gad bare ikke at være sammen med dem, sagde han. Hans stemme var i overgang, og han blev vist drillet med det. Der var en pige, som han var glad for, men hun ville ikke bruge tid sammen med ham. Hun ville hellere være sammen med en fyr fra 1.g.
Min nevø var ked af det. Lukkede sig ind i sig selv. Sad på værelset og lyttede til musik. Skolen blev passet, men det var ikke med hans gode vilje.

Min bror var ked af, at hans dreng ikke havde det godt. Han ville gerne have, at drengen skulle direkte fra 9. klasse i gymnasiet. Men det nægtede min nevø. Han ville hellere finde et job tjene nogle penge og så måske senere komme tilbage til skolen.
Da min bror spurgte ham om, hvad han gerne ville arbejde med, fik han et svar om, at det vidste han ikke. Måske på teatret – som lydmand. Nu er det jo ikke sådan, at man lige får et job som lydtekniker på et teater som 16 årig.

Teater som fag

Derfor foreslog min bror ham, at han kunne komme på en teater efterskole i et års tid. Det kunne måske give ham noget mere indsigt i, hvad det vil sige at arbejde på et teater: Weekendernes aftner skal der arbejdes i, fordi man skal være på under forestillingerne, man skal deltage i prøverne op til premieren. Og man skal kunne alt det tekniske.

10. klasse på efterskole

Min nevø tænkte lidt over det. Han syntes egentlig, det var en god idé. Han kunne komme lidt væk fra forældrene prøve noget nyt og få nogle erfaringer med det, som han er glad for: musik, lyd, og teater.
De satte sig for at lede efter en efterskole 10. klasse, som også havde linjefag inden for teaterverdenen. De fandt faktisk en drama efterskole, som de besøgte, og som min nevø gerne ville gå på. Han blev skrevet på venteliste, da skolen er meget populær. Men de var virkeligt heldige. Han kom ind på skolen, så han mistede ikke tid.

Nu 1 år efter han har afsluttet sin 10.klasse på efterskolen, er han glad og udadvendt igen. Har fået prøvet en masse med teaterforestillinger og lydteknik. Og han har fået arbejde på teatret, men kun i weekenderne, fordi han passer sin 1.g nu.