Til Båring på Fyn

Indkøbslisten er lang. Og den bliver længere og længere. For hver dag, der går. For hver eneste dag, hvor vi kommer nærmere til den dag, hvor vores dreng flytter hjemmefra. På en og samme tid er det dejligt at se – og meget trist at se. Det er dejligt at se, fordi jeg kan se, at min søn selv har været inde på den app, vi bruger til vores indkøbsliste, og tilføje nye ting, som han mener, han har brug for. Det er ikke så dejligt at se, at min lille dreng er ved at vokse sig op til at blive en mand. En selvstændig person. Et menneske, der tager ansvar.

Lidt chokeret

Fx så jeg i morges, at han havde skrevet, at vi skal huske at købe kondomer. Jeg blev lidt chokeret. Men jeg ved jo godt, at han er ved at udforske sex, kvinder, det andet køn og sin egen seksualitet. Det er da naturligt nok i hans alder, hvor hormonerne bare kører rundt i kroppen på ham. Og jeg har ikke brug for at give ham gode råd og vejledning i den del af hans liv. Han ved det hele. Allerede. De har stor fokus på de unges behov på den skole, som han gik på indtil her i juni.

På efterskole

Efter sommerferien skal han starte i en ny skole. Han skal på efterskole på Fyn – nemlig https://baaringefterskole.dk/, fordi han føler bare ikke, at han er parat til at gå videre i gymnasiet. Han bad derfor om et års pause. Et år, hvor han kunne komme væk fra bøger, kedelige rutiner i skolen og til træning på fodboldbanen. Vi sagde ja til hans bøn. Vi ved, at det vil koste os nogle penge. Vi undersøgte, om vi kunne få støtte til hans ophold. Det viste sig, dog, at det kan vi ikke. Vi tjener for mange penge. Det er ok. Men det, at han selv ved, at han ikke er klar, og at han har brug for tid, giver os en sikkerhed. Vi har en søn, der ved, hvor han vil hen i sit liv. Han ved, hvad han har brug for. Og han ved, at han kan få vores hjælp. Når som helst.

Dialog

Og det er en meget god måde at få en dialog med ham i gang på. Fordi vi har egentlig ikke hørt ham fortælle os om, hvorfor han gerne vil på den efterskole på Fyn, som han har ansøgt til. Vi har en mistanke: Det handler om en pige, som han måske er meget forelsket i. Skal hun på den efterskole, som han hele tiden taler om? Er der måske noget med, at hun i virkeligheden ikke vil være sammen med vores søn – har hun slået op med ham?

Vi kan ikke helt finde til bunds i problemet. Og måske er det slet ikke et problem. Måske er det bare hans ønske om at komme væk fra vores kontrol, som får ham til at forlange ting, gøre ting, og ikke tænke sig helt om. Måske er det bedste, at vi lader ham gøre, hvad han selv synes, er bedst. Sommetider skal man bare ikke gribe ind i unge menneskers liv.