Svoger kan det med vinduer

Det er en god ting at have en svoger, der er tømrermester, når man skal have sat nye vinduer i sit sommerhus. Vores sommerhus ligger på Sjællands Odde, og det er et virkelig dejligt og gedigent hus, men nu er det snart 30 år gammelt, og allerede sidste sommer nævnte min svoger, da han og hans kone var på besøg fra Jylland, at jeg skulle overveje at skifte vinduerne, for de havde det efterhånden ikke alt for godt.

Så i sidste uge ringede jeg til ham og spurgte, hvilken type vinduer, han ville anbefale. Han pegede entydigt på det fabrikat, han altid selv bruger i sit arbejde, så jeg gik til computeren for at finde ud af, om man kan købe Rationel vinduer i Roskilde, hvor vi bor.

Det var en noget bøvlet søgning, men det var min egen skyld, fordi jeg i første omgang glemte at taste Roskilde med ind i søgningen. Så der kom masser af hits med forskellige nye vinduer på Sjælland, men ikke helt præcist det, jeg søgte efter.

Jeg sad lidt adspredt og kiggede på de forskellige hjemmesider, hvor forhandlere af vinduer bød sig til. Det fik mig til at overveje, om jeg skulle købe vinduer med rammer af plastik, men det opgav jeg hurtigt, for det vil ikke klæde sommerhuset. Det går nok bedre med den slags vinduer i København, men ude i naturen skal vinduerne altså have rigtige rammer af træ.

De danske vinduer og døre

Jeg blev lidt glad over at se, at der er så mange gode vinduer og døre, der er danske! Der er noget særligt over dansk håndværk, og ifølge min svoger er kravene til konstruktionen og energivenligheden på vinduer i Danmark blandt de strengeste i verden. Det er jo betryggende, når man skal ud at købe nye døre, vinduer og ovenlys.

Velfac, KPK og Outrup

Svoger fortalte mig, at der i særlig grad er 3 producenter af vinduer, der skiller sig ud – udover Rationel Vinduer selvfølgelig:

  1. http://www.skift-vinduer.dk/velfac-vinduer
  2. http://www.skift-vinduer.dk/outrup-vinduer
  3. http://www.skift-vinduer.dk/kpk-vinduer

Jeg spurgte lidt ind til, hvorfor han så entydigt anbefalede Rationel, og lidt modvilligt måtte han indrømme, at det simpelthen skyldes mere vane end noget andet. Reelt set er de alle lige gode, sagde han. Men der er selvfølgelig forskelle på for eksempel deigns, og ofte ender det med, at der et ét vinduesfirma, der bedst passer til en given opgave.

Det vigtige er, at kvaliteten er i orden – og at de så efterfølgende monteres korrekt og vedligeholdes efter forskrifterne.