Puslespil – er det et brætspil?

Mine to niecer er ofte på besøg, de er ni og elleve år og elsker at spille kort eller brætspil. De har gennem  hele deres opvækst besøgt os flere gange om ugen, hvilket vi virkelig nyder. Vores egne børn er for længst fløjet fra reden, men der er endnu ikke udsigt til, at vi bliver beriget med børnebørn foreløbig.

Lene og Maja besøger os hver onsdag og fredag, når de kommer fra skole, for disse dage er deres forældre sent hjemme fra job, og derfor er aftalen, at de efter skoletid går direkte hjem til os, og som oftest går min mand og hunden dem i møde.

Hver onsdag har vi en aftale om, at pigerne spiser aftensmad hos os, og det første de spørger om, når de træder ind ad døren, er, hvad vi skal spise til aften. Efterfølgende kommer spørgsmålet om, hvilket spil vi skal spille, og hver onsdag driller deres morfar dem med at sige, at han hader brætspil, han vil hellere lægge puslespil. Pigerne synes, at hans ytringer er lige sjove hver onsdag, men en dag tænkte jeg, at nu ville jeg købe et puslespil og tage ham på ordet.

På med de lækre hjemmesko fra Shepherd og så i gang!

Det var sjovt at se hans ansigt og pigernes måben, da jeg præsenterede dem for et puslespil med 500 brikker, som jeg hældte ud på spisebordet og bad dem om at gå i gang med at samle det, inden vi skulle spise, for ellers måtte vi sidde på gulvet og indtage aftensmaden.

Min mand taler aldrig mere om puslespil! Til gengæld er han begyndt jagten efter det billige brænde – for det er jo fyringssæson igen, og brændeovnen er sulten!

[box type=”info”] Et brætspil er et spil for en eller flere personer, som spilles på et bræt normalt lavet af træ, plastik, pap, jord eller papir. På brættet er der trykt symboler, mønstre og/eller lavet huller til at flytte brikkerne efter. De klassiske brætspil er ofte flere tusind år gamle, findes i mange varianter og har ikke en kendt ophavsmand. I nyere tid er brætspillene ofte iklædt et historisk og/eller stedligt tema som for eksempel 2. verdenskrig eller Wall Street.

De seneste årtier har en renæssance fundet sted inden for brætspillene. Spillene var i mange år begrænset til at være de klassiske, de omfattende krigsspil eller quiz-spil. Senest har især tyske producenter haft stor succes med relativt hurtige spil med simple regler og stor vægt på temaer som ofte er noget med at bygge og/eller handle og mindre vægt på krig. Således er spil med de kendetegn kommet til at gå under betegnelsen tyske spil eller i USA eurogames. Kilde[/box]