Hjælp til forældrekøb

Rigtig mange unge mennesker der måske skal til at studere har for tiden rigtig svært ved at få en anstændig bolig i nogle af de store studiebyer. Og det er bestemt ikke fordi de unge mennesker er kræsne. Tværtimod! Problemet er blandt mange lejeloven. Den dikterer husleje og gør det samtidig meget, meget ufordelagtigt at udleje boliger i Danmark. Der er simpelthen for få lejeboliger i København – selv for dem, der ville have råd til at betale kassen for en lejlighed.

Løsningen er måske privat forældre køb hvor forældre køber en andelslejlighed eller ejerlejlighed for herefter at udleje den til barnet. Der er en masse forhold det er ekstremt vigtigt at være opmærksomme på i den henseende – bl.a. de skattemæssige konsekvenser ved lejeindtægten.

Der er overordnet set tre forskellige virksomhedsformer man kan udleje ejendom under med forældrekøb-ordningen: Personskattelovgivningen, virksomhedsordningen og kapitalafkastordningen. Der er en masse forudsætninger for hvornår det er mest hensigtsmæssigt at vælge den ene frem for den anden. Dette kræver massiv viden om det danske skattesystem, og viden om lejelov osv. Sætter man ikke huslejen korrekt risikerer man at blive beskattet af hele ’markedslejen’ som det så fint hedder.

Som du måske fornemmer, er der rigtig mange faldgruber ved at foretage et forældrekøb. Derfor bør du altid have en økonomisk rådgiver som f.eks. en revisor indover. Indhent tilbud fra nogle forskellig og vælg gerne en lidt mindre, der både er vant til at rådgive private og erhverv. De helt store revisionsfirmaer er ikke vant til den slags opgaver og det kan både blive meget dyrt, men de er typisk heller ikke så personlige i deres betjening. Det er måske en kende fordomsfuldt, men kig dig omkring. Helt optimalt skal du have fat i en skatterevisor, der har god viden om de skattemæssige konsekvenser ved et forældre køb.