Guide til rengøring og pleje af dine hvidevarer

Her får du en kort guide med nogle anvisninger og tips til hurtig og effektiv rengøring og pleje af dine hvidevarer i køkkenet. Som udgangspunkt bør du altid læse brugsanvisningen inden du går i gang med rengøring af dine hvidevarer. Her vil du nemlig finde detaljerede anvisninger til rengøring af netop det produkt, du har.

 

 

Ovn

De fleste nye ovne har automatiske rengøringsprogrammer i form af pyrolyse eller katalyse. Er din ovn af lidt ældre dato er det bedste råd knofedt og masser af det. Trænger din ovn blot til en lettere rengøring, kan dette gøres med varmt vand blandet med lidt opvaskemiddel. Er din ovn virkelig beskidt og trænger til den helt store tur, vil det mest effektive være at bruge ovnrens, der sprayes på, virker en halv times tid og tørres af med en klud.

Hvis du har en ovn i rustfrit stål, skal du være opmærksom på ikke at bruge rengøringsmidler med slibemiddel, når du rengøre ovnen udvendigt. Slibemiddel ødelægger og ridser nemlig overfladen.

Kogesektion

Kogeplader bør rengøres, hver gang man har lavet mad. Dette forhindrer madrester i at brænde sig fast. Kogeplader rengøres bedst med et rengøringsmiddel tiltænkt hertil og en blød klud. Bruges rengøringssvampe og skuremiddel kan dette ridse kogepladen. Har du glaskeramiske kogeplader, vil de holde sig pæne længere og være nemmere at rengøre, hvis man med jævne mellemrum sørge for at give kogepladerne en tur med et beskyttelses- og plejemiddel til glaskeramik. Plejemidlet vil nemlig ligge sig som en smudsafvisende film på kogepladernes overplade.

Emhætte

Bruger du din emhætter cirka 1-2 timer dagligt, vil filteret skulle rengøres hver 8-10 uge. Filteret kan vaskes i opvaskemaskinen, men undgå at vaske det sammen med andet service. Har du ikke opvaskemaskine, kan filteret også vaskes op i hånden. Spray filteret med fedtopløser og læg det i blød i varmt vand og sæbe. Børst herefter filteret rent for fedt, skyld og lad det tørre. Ved normal brug af en emhætte (1-2 timer dagligt) bør filteret udskiftes cirka én gang om året.

Køleskab

Når du skal gøre dit køleskab rent, skal du altid starte med at slukke og tømme det for madvarer. Køleskabet vaskes med varmt vand og opvaskemiddel og tørres efter med en klud. Husk også at komme helt ind bagerst i køleskabet og rengør afløbsrillen og afløbet. Her kan der nemlig samle sig madrester og vand, hvilket er et sandt paradis for bakterier.

Opvaskemaskine

Et godt udgangspunkt for at bevare et nogenlunde rent miljø i sin opvaskemaskine er ved at fjerne større madrester inden servicen sættes i. Sierne og filteret i opvaskemaskinen bør renses efter hver vask, så der ikke lige gamle madrester, der bliver hvirvlet rundt i maskinen næste gang, der sættes en vask i gang. Spulearmene fjernes forsigtigt og dyserne tjekkes for madrester. Maskinens front, panel og dørpakning bør desuden også jævnligt tørres over med varmt vand og sæbe. Brug altid en blød klud til dette, da svampe kan ridse overfladen. Pleje og vedligeholdelse af opvaskemaskinen er vigtigt, da det vil forberede vaskeresultatet og forlænger opvaskemaskinens levetid.