Fejl ved ejendom?

”Jeg flyttede ind for en måned siden. Her er rart og lyst i min nye lejlighed. Jeg fik den til en rimelig pris og har brugt en del penge på at få den shinet helt op.” Jeg ville ønske, at jeg kunne skrive sådan i brevet til dig. Men det kan jeg ikke. Det, jeg kan skrive, er: ”At jeg har købt en billig lejlighed, som trænger alvorligt til at blive sat grundigt i stand. Der er løse fliser i badeværelset. Der skal males i alle rum. Der skal installeres nyt køkken. Og det hele kommer til at koste mig en formue. Men når jeg har fået det gjort, så bliver her virkeligt lækkert at bo. Og udsigten ud over havnen er bare så flot.”

Jeg er blevet fuppet

Ja, jeg har nemlig opdaget, at jeg er blevet fuppet. Håndværkerne, der kom herind for at se på badeværelset og køkkenet, fortalte mig, at badeværelset er ulovligt. Der er nemlig ikke en vådrumsmembran, sådan som der skal være. Og det betyder, at alle klinker og fliser ude i badeværelset skal bankes ned, så de kan sætte sådan en membran op. Det er nemlig påbudt, at vådrum skal være helt vandtætte. At de så også skal sætte en ekstra ventilator op, er en anden historie. Da de fortalte mig, at mit badeværelse faktisk er ulovligt, så blev jeg noget forskrækket. Og bekymret. Prisen for at få det gjort lovligt overstiger nemlig en hel del mit budget.

Erstatning med advokathjælp

Der var dog en af håndværkerne, som fortalte mig, at jeg muligvis kan få erstatning for den del af omkostningerne, fordi badeværelset er jo ikke nyt. Han sagde, at det officielt kan kaldes en fejl ved fast ejendom. Han anbefalede mig at få fat i min advokat i Horsens ( https://bjsj.dk/boligadvokat-horsens/ ) og få det afklaret i samarbejde med ham.

Naturligvis ringede jeg op med det samme til min advokat. Han fortalte mig, at han ved meget om lovgivningen og byggereglementet. Fejl og mangler ved fast ejendom er erstatningsberettiget. Han bad mig om at kontakte ejendomsmægleren, som havde solgt mig lejligheden, og få en aftale i stand med ham, så vi kunne mødes og se på tingene – helt nøgternt.

Ejendomsmægleren

Så jeg ringede op til ejendomsmægleren. Han kunne godt deltage i et møde. Men det kom der faktisk ikke så meget ud af. Han havde ikke været opmærksom på, at sælgeren ikke havde fået sat den der membran ind i badeværelset, da han byggede om. Han lovede dog at kontakte sælgeren, så vi kan få løst problemet. Min dygtige advokat sagde til ejendomsmægleren, at vi kan finde en løsning uden om en retssag, hvis sælger er villig til at dække omkostningerne, jeg vil få i forbindelse med at skulle totalrenovere badeværelset og få det gjort lovligt. Der er en del administrativt arbejde i forbindelse med det. Så det er ikke kun omkostningerne til selve arbejde, som sælgeren skal dække. Han skal også dække omkostningerne, som min advokat vil få, når han skal i kontakt med de relevante myndigheder omkring tilladelser til ombygning af og godkendelser af badeværelset.